1 View0

 

Oleg Perciun: – Bună ziua! Cum vă numiți? De unde sunteți?

V.V.: Bună ziua! Sunt Victor Volovei din Chișinău. Vin din domeniul sănătății. Am desfășurat mulți ani o activitate practică medicală, apoi în ultimii zece, ba chiar mai mult – în ultimii douăzeci de ani am fost mai mult implicat pe tărâmul managementului în domeniul sănătății, relații internaționale, am activat în cadrul mai multor proiecte din sistemul de sănătate ș.a.m.d.

O.P.: – Ce nou ați aflat la acest sanatoriu din punct de vedere spiritual?

V.V.: Știți, eu consider că am avut un avantaj față de ceilalți, fiindcă am avut fericita ocazie să nimeresc aici. Despre acest loc care se numeste „Speranța” – un nou start pentru viață –  am aflat  mai înainte de a se deschide Centrul, pe când acesta era doar în faza de proiect. Cum am aflat? Am avut fericita ocazie să mă aflu de două ori în Centrul de Sănătate de la Podiș, județul Bacău  – România (cu părere de rău, la Herghelia nu am fost) și de atunci mi-a rămas în inimă abordarea aceasta pe care am văzut-o acolo și pe care am văzut-o acum la dumneavoastră aici la „Speranța” de la Sărata Nouă. E o abordare știută, simplă, dar care, îmi permit să spun cu părere de rău, nu este respectată, și nici recunoscută în sistemul sănătății. Se pune accent doar pe tratamentul fizic care se reduce la niște intervenții, la niște manipulări și atât. Iar aici încă o dată în plus m-am convins că întotdeauna asupra fiecărei probleme omul trebuie să se uite în mod complex, adică într-un mod în care trebuie avuți în vedere toți factorii. Nimeni nu va nega faptul, din contra, el va fi confirmat de oameni care cât de cât pricep în domeniul acesta, că determinantele sănătății sunt foarte multe. Sunt foarte mulți factori care influențează sănătatea noastră. Aici vorbim despre factorii ereditari pe care nimeni nu-i poate schimba, dar ei acționează asupra sănătății, despre mediul ambiant cu toate relele și cu toate bunele lui, despre factorii de vârstă, etc. – toate acestea influențează. Am văzut și la Podiș, și aici, că factorii importanți sunt: nutriția, exercițiile fizice, apa, soarele, tratamentele, natura, odihna. Încă un factor foarte important este încrederea în Dumnezeu și în bunăvoința Lui, credința în sine. Factorul acesta la „Speranța” nu se impune cu de-a sila, ci se demonstrează prin fapte concrete. Acestea pun pe gânduri persoana care a venit aici, o face să-și analizeze istoricul său, ce a obținut și ce trebuie să facă mai departe și cum trebuie să facă. Eu consider că factorul acesta (cu toate că nu se bagă în văzul omului cu de-a sila) este ca un fundament, ca o temelie pentru toți ceilalți factori. E un lucru extraordinar de bun, e o abordare foarte corectă, o abordare susținută de oameni de știință, care nu poate fi negată. Până la urmă aici găsești de toate: și bunăvoință, și omenie, și calitate, găsești oameni care mai apoi îți rămân în amintire și îți provoacă numai sentimente de mulțumire, de bunăvoință. Am avut aici cunoscuți la care cred că mă voi întoarce nu o dată și sper să mă mai întorc și la „Speranța”. Aceste 11 zile cred că vor fi un start care nu va fi stopat.

O.P.: – Vă doresc succes. Vreau să vă întreb: ați mai citit ceva aici, v-ați documentat, ați mai primit vreo carte?

V.V.: Da, mulțumesc. Am terminat de citit cărțulia „Începe să trăiești” și iarăși am găsit toate acele lucruri despre care se vorbește aici, chiar multe lucruri pe care nu le știam. Deja știu cui s-o înmânez mai departe pentru a împărtăși altora lucrurile foarte, foarte frumos expuse de Lucian Cristescu în această cărțulie. Am mai ținut părtășie și cu Domnul, citind și recitind multe pasaje din Biblie. Am găsit niște ajutoare, niște ghiduri pentru a înțelege mai bine diferite idei din Sfânta Scriptură, adică nu am stat fără rost.

O.P.: – Mă bucur. Vă mulțumim foarte mult pentru interviul acordat.

Interviul a fost realizat de Oleg Perciun.