/
1 View0

Am găsit un loc de poveste…

Uneori, în situații mai complicate, folosim expresia „Speranța moare ultima”. Nu știu dacă această expresie face parte din patrimoniul frazeologic românesc, dar știu un singur lucru: „Speranța” nu moare niciodată. Ea este de la Dumnezeu și ne este dată prin credința noastră în Dumnezeu.

În această vară am găsit un loc de poveste, în apropierea satului Sărata Nouă din raionul Leova. Am descoperit în mod direct, căci m-am aflat acolo timp de 10 zile. E vorba despre Centrul de Sănătate și Medicină Preventivă „Speranța” din S. Sărata Nouă, R. Leova, Rep. Moldova. Se află în mijlocul unei naturi virgine, unde te poți trata și îți poți fortifica puterile printr-o nutriție deosebită, exerciții fizice asistate, apă pură, aer nepoluat, odihnă și proceduri, după un orar bine construit. Dacă ai încredere în Dumnezeu și te apropii de El cu înțelepciune, tratamentul are un efect miraculos. Unii pacienți au intrat pe ușile Centrului cu mari probleme de sănătate și au ieșit cu zâmbetul pe buze. Rezultatele nu sunt rapide, dar dacă insiști și menții regimul de la aici și după plecarea acasă, sigur că lucrurile se vor schimba spre bine.

Tratamentul, alături de celelalte activități, te face să fii mai încrezător în metodele de vindecare ale lui Dumnezeu și în propriile puteri, pe care le descoperi împreună cu medicii, terapeuții, asistentele medicale, instructorii de sport. Chiar de a doua zi simți că ești mai echilibrat, mai optimist, și începi să gândești pozitiv.

Aici regulile sunt simple

Fiecare pacient beneficiază de proceduri cu o durată de la 30 până la 45 de minute: masaj, masaj cu parafină, hidroterapie (duș subacvatic, băi alternative de mâini, de picioare, de șezut sau de față, saună cu aburi rusească, dușuri alternative, fomentații si fomentații alternative, băi cu plante, ”fever treatment”) saună uscată și infraroșu – toate la indicațiile medicului.

Asistența medicală este asigurată timp de 24 de ore

În cazul în care cineva are nevoie de ajutor, indiferent dacă e noapte sau zi, există o asistentă medicală de garda 24 de ore. Ea este cea care masoară tensiunea arterială pentru tine în fiecare dimineață și seară, pulsul, greutatea ta, și din când în când îți servește suc de pătrujel etc.

Fiecare pacient primește zilnic ceai „personalizat”, cam 200 ml, pe care trebuie să-l consume de la ora 7.45 până la ora 13.00. Hrana este ecologică și vegetariană, iar modul de servire este de tip bufet suedez.

La fiecare masă sunt servite mai multe feluri de mâncare. Pacienții au libertatea să mănânce ceea ce recomandă medicul, sau ceea ce vor, din linia de bufet. Un lucru este recomandat, și anume acela că ar trebui să-ți pui pe farfurie doar ceea ce vei mânca, atât cat ai nevoie, nu mai mult. Ești sfătuit să nu faci risipă, ceea ce consider că este un moment educativ foarte important.

Curățenia aici la Speranța este regulă fară compromisuri:  holurile, camerele pentru oaspeți,  sălile de tratament si investigații, sala de mese, totul exemplifică ordinea și confortul.

Plimbările în aer liber după prânzul delicios sunt încurajate. Pacienții se alătură grupului care se potrivește cu nivelul lor de fitness. Plimbările în aer liber sunt foarte importante, fie optionale, fie organizate, pe traseele din jurul instituției, prin pădure, avându-l cel mai adesea pe Ion Cegolea drept ghid, încurajând pacienții prin exemplul său personal să meargă la aceste scurte plimbări.

Așa cum spune cardiologul american Dr. Paul D. White – „Cel mai bun mod de a rămâne proaspăt este mersul pe jos, mersul pe jos, mersul pe jos….”

O atmosferă de pace și armonie domnește atât în interior, cât și în jurul Centrului de Sănătate „Speranța”.  Personalul centrului și pacienții comunică în liniște. Își împărtășesc durerile și bucuriile. Ei își spun poveștile, își exprimă opiniile liber, și se simt bine.

Educație pentru sănătate

Utilizarea apei atât intern cât și extern joacă un rol special în tratamentele aplicate la Centrul de Sănătate Speranța, dar și în lecturile prezentate de medici.  În prezent este clar pentru toată lumea că apa este esențială pentru procesele vitale ale corpului. Aici înveți nu numai despre importanța apei curate, dar și când și câtă apă trebuie să bei, să apreciezi la justa valoare apa curată, să știi că apa acționează ca un medicament. Să nu uităm dictonul „Fără apă nu există viață”.

Dr. Cușnir, directorul medical al centrului este un om foarte harnic

Lecțiile „Educație pentru un mod sănătos de viață” pe care le predă Dr. Iuri sunt foarte reușite, deoarece îi motivează pe pacienți să-i urmeze instrucțiunile. El este mereu în mișcare, mereu la serviciu, gata să vă ajute, să vă îndrume, să vă sfătuiască. Lecturile sale și filmele prezentate se bazează pe cercetări științifice despre bolile cauzate de alimentația greșită, de sedentarism, depresie, de gândirea negativă, etc. Utilizarea corectă și îmbinarea reușită a alimentelor îți dă zeci de ani de sănătate și viață în plus.

Vegetarianismul are o bază solidă, recunoscută de comunitatea științifică. Cercetătorii de la Universitatea Loma Linda (California) au studiat asiduu grupuri de vegetarieni: Adventist Morality Study (1958-1985) și Adventist Health Study (1974 – până în prezent). Guvernul SUA a investit milioane de dolari în aceste studii pentru a stabili factorii științifici care determină o viață mai lungă și mai sănătoasă la această grupă de populație.

Maria Magdalena – Doamna cu mare credință în Dumnezeu

De ce am menționat Universitatea Loma Linda? Pentru că doamna Maria Magdalena Dan și-a făcut studiile acolo. Ea este cea care a ținut la noi, basarabenii. Ea a fost cea care a crezut că merită să știm cât mai multe despre importanța unui stil de viață sănătos.

Am avut norocul să o cunosc. Unde? La Centrul de Sanatate „Speranța” din Moldova.  A calatorit de la Centrul de Sanatate Herghelia, de lângă Târgu-Mureș, România, până la noi în Moldova, ca să vadă cum ne descurcăm și care este atmosfera de aici. O interesează toate detaliile, și vrea să se asigure că totul aici se face conform protocolului stabilit la început în fiecare departament.

Magdalena Dan a emigrat în SUA din Romania în plin comunism (în anul 1986). În America și-a urmărit pasiunea pentru medicina lifestyle. A avut privilegiul de a studia la Universitatea Loma Linda și la două Institute Lifestyle: Wildwood Lifestyle Center and Hospital, GA și Uchee Pines, AL.

Imediat după căderea comunismului în Romania (1989), împreuna cu tatăl – Vasile Dan – și fratele ei – Nicolae Dan – student în ultimul an la Facultatea de Medicină București, au început proiectul de fondare a Centrului de Stil de Viață Herghelia din Transilvania, România. Acesta a fost visul de peste 30 de ani, și subiectul fierbinte de rugăciune al tatălui ei.

După 7 ani de munca intensă, în septembrie 1996, cu mare bucurie, Centrul de Sănătate Lifestyle Herghelia, Romania și-a deschis porțile pentru a primi primii pacienți! România este locul de baștina a acestei femei sincere, pline de inimă și cu mare încredere în Dumnezeu.

Centrul de Sănătate Herghelia a fost primul de acest gen din spatele „cortinei de fier”. Chiar de la început, acest centru a fost cunoscut de mulți basarabeni care s-au tratat acolo.

Așa s-a născut în inima basarabenilor dorința de a avea un centru similar cu Herghelia și în  Moldova. A fost contactat fratele doamnei Magdalena, Dr. Dan Nicolae, directorul Centrului Lifestyle Herghelia și a fost rugat să ajute. Deși era foarte ocupat, Dr Dan a răspuns pozitiv la această provocare, dar era nevoie să se găsească un administrator din Moldova; de aceea, Dr. Dan a început să caute un om potrivit pentru această pozitie. În perioada aceasta, la Herghelia a ajuns Vasile, un basarabean din Iargara, care avea serioase probleme cardiologice. Medicul specialist îi dăduse doar două săptămâni de viată. Familia, speriată, l-a dus pe Vasile de urgență la Herghelia, pentru ca auzise de la alți basarabeni despre eficiența tratamentelor lifestyle de aici, în bolile de inimă.

Vasile a petrecut două sejururi consecutive la Herghelia și a plecat acasă vindecat, spre uimirea tuturor, inclusiv a medicului specialist, care a afirmat că ce s-a întamplat cu inima lui Vasile era o minune.

Doctorul Dan l-a urmărit îndeaproape pe Vasile în perioada petrecută aici, și și-a dat seama că are calități de administrator; în plus, un mare avantaj a fost acela că el deja experimentase personal excelentele rezultate ale  tratamentelor lifestyle.  Dr. Dan i-a povestit despre dorința basarabenilor, despre planul de a fonda un centru lifestyle în Moldova, și l-a rugat pe Vasile ca la întoarcere, să se implice si să caute o proprietate potrivită pentru acest Centru.  Așa se face ca Vasile a gasit o proprietate care se afla lângă Sarata Nouă, și care era potrivită pentru un centru de sănătate.

A urmat o perioadă de muncă intensă și dificilă, pentru obținerea aprobării cumpărării acestei proprietăți de la agențiile guvernamentale. În trecut, aici fusese o tabără de vară comunistă, pentru copii.

Dr Dan a invitat oficialii guvernamentali să viziteze Centrul Herghelia pentru a înțelege importanța unui centru lifestyle pentru Republica Moldova, unde decesele cauzate de bolile cronice erau într-o creștere îngrijorătoare. Cei care au răspuns la invitație, și-au petrecut cateva zile la Herghelia și au devenit susținătorii acestui proiect. După multă muncă și luptă cu birocrația, s-a obținut aprobarea de cumpărare. Acum era nevoie de fonduri, iar Dr. Dan a apelat la doamna Magdalena, care a găsit un sponsor, și cu ajutorul lui Dumnezeu, în anul 2002 propietatea de lângă Sarata Nouă a fost cumpărată.

Concomitent, în 2002, s-a înființat organizația obștească apolitică numită „Centrul de Sănătate și Medicină Preventivă Moldova”, sub patronajul Centrului de Medicină Lifestyle Herghelia din jud.Mureș, România.

A urmat un timp dificil, de alergare pentru perfectarea actelor- document peste document –  însă oameni buni s-au găsit și aici și, din fericire, aceste persoane binevoitoare au ajutat și au susținut proiectul. Pentru începerea lucrărilor necesare, până la deschidere, a fost nevoie de fonduri substanțiale. Cu ajutorul lui Dumnezeu însă au fost depășite toate obstacolele, și s-au găsit sponsorii de care era atâta nevoie.

În 2012 doamna Maria Magdalena a fost rugată să vina în Moldova și să conducă personal lucrările așa de complicate, care erau în plină desfășurare la Speranța. Acest centru de sănătate a început cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor folosiți de Dumnezeu. Nu a fost ușor – a fost nevoie de viziune, de curaj, de muncă susținută, și de multe ori de lupta cu imposibilul, dar mai ales, de mare credința în Dumnezeu.

Acest loc minunat, numit „Speranța” și-a deschis porțile în anul 2014. Au trecut doi ani de atunci, dar se pare că a fost aici pentru totdeauna. Atât de multă stabilitate, armonie și dragoste domină aici, ce-ți dă impresia că „Speranța” a fost mereu aici, așteptând să-i deschizi porțile și să pătrunzi în misterul educației pentru sănătate.  

Oamenii care tratează la propriu și la figurat

Personalul joacă un rol important într-un astfel de centru de sănătate, oameni care te tratează la propriu și la figurat. Exercițiile din sala de sport sunt de neuitat, dar și „ceaiul de la ora 6” petrecut alături de Ion  Cegolea, instructorul. Acest tânăr te încurajează să schimbi obiceiurile greșite cu obiceiuri sănătoase, te lasă să hotărăști cât efort ești dispus să faci. El nu insistă, ci te convinge de beneficiile unui stil de viață sănătos, în timpul dezbaterilor deschise. Aceste dezbateri la ceaiul de la ora 6 aduceau echilibru și pace în sufletele noastre.

Nu mă pot opri să spun un cuvânt despre asistenții medicali: Galina Țurcanu, Sofia Coica si Lenuța Șerban, care ne întrebau cu mult interes cum ne simțim în fiecare seară și dimineață când ne măsurau tensiunea arterială.  Erau interesate în mod sincer dacă nu s-au ivit alte probleme între timp. Ele foloseau și acest timp pentru a ne încuraja să bem sucul de pătrunjel și ceaiul individualizat. Cât de mult a însemnat zâmbetul lor, bunătatea și înțelegerea lor! Ai fi dat o lume întreagă pentru ele!

Nu se pot uita terapeuții, personalul care administrază pacienților diferitele tratamente: profesionalismul Adelinei Sibeșteanu – voluntar din România, bunătatea Dimei, blândețea Sofiei, curajul Elvirei (are doar 18 ani), tenacitatea Valentinei. Bunătatea lor te încurajează, iar profesionalismul lor te întărește!

Astfel, devii mai puternic moral și fizic!

Pe parcursul celor 11 zile, pe măsură ce sesiunea se desfășoară la Centrul „Speranța”, are loc o adevărată revoluție în sufletul fiecărui pacient: vede greșlile care au fost făcute în ceea ce privește dieta (stilul de viață), vrea să schimbe multe lucruri și promite că de acum înainte se va ingriji întotdeauna de sănătatea sa.   Acest lucru necesită o voință puternică, determinare si forță. Avem toate acestea de la Dumnezeu, care ne îndeamnă să ne construim casele pe stanca cea mai înaltă și dură, dar nu pe nisip.                   

 În cazul timpului nefavorabil, chiar și cele mai frumoase castele de nisip se vor risipi, dar casele din stâncă vor supraviețui. La fel e și cu viața noastră: dacă educația noastră are o temelie puternică, adevarată, se pot depăși multe greutăți, dar dacă alegi doar iluzia castelului de nisip, te pierzi în nevoi și suferințe.

Așa te învață Centrul Lifestyle „Speranță” din Moldova: să fii deschis pentru o schimbare a stilului de viață, să crezi că este posibil, să perseverezi și să nu renunți! Aceasta înseamnă să fii puternic: trup și suflet, să ai încredere în puterea de recreare a lui Dumnezeu, și fără a uita niciodată că viața cuiva și orice altceva sunt în puterea Celui Atotputernic!

„Domnul să fie cu tine, ca să prosperi …” (1 Cronici 22:11 fp) 

Alexandra Tănase

August 2016 ziarul “Timpul”