
Elizabeth Hall a predat și a cercetat subiecte de sănătate de mai bine de 25 de ani la Wildwood Lifestyle Center & Hospital, unde acum servește în prezent ca și coordonator de științe ale sănătății pentru noul curs online al College of Health Evangelism.
Liderii din domeniul sănătății din întreaga lume au devenit foarte îngrijorați de o nouă tulpină de gripă din Mexic, H1N1, deoarece a trecut în alte țări, inclusiv în SUA. Din păcate, nu a fost încă dezvoltat niciun vaccin nou pentru această tulpină, iar generațiile tinere nu au imunitate naturală la aceasta. Oficialii din domeniul sănătății sunt îngrijorați de posibilitatea ca acesta să sufere o mutație într-o formă mai virulentă și să revină în această toamnă, așa cum a făcut-o în pandemia de gripă din 1918, care a ucis până la 50 de milioane de oameni. Într-adevăr, epidemiologii din domeniul sănătății avertizează că suntem în așteptare pentru o pandemie de gripă severă.
Editorii de sănătate din rețea îi îndeamnă pe oameni să se spele pe mâini des, să dezinfecteze frecvent suprafețele, să izoleze persoanele bolnave, să evite aglomerațiile dacă sunt imun-compromise și să nu intre în panică. Pe cât de importante sunt aceste garanții, se pare că mass-media pierde din vedere câțiva pași importanți de prevenire. Mai putem face ceva pentru a ne proteja de această tulpină gripală sau de oricare alta? Din fericire, putem, iar răspunsul îl găsim într-o măsură preventivă de bază – practici de stil de viață echilibrate, sănătoase.
Corpul nu a rămas fără apărare împotriva bolilor. Două componente particulare ale sistemului imunitar, limfocitele killer-T și celulele naturale killer, sunt deosebit de valoroase în lupta împotriva gripei. Dacă sunt bine pregătite, vor căuta, ca și bombardierele aeriene, să găsească și să distrugă virușii și celulele canceroase. Să ne uităm la câteva măsuri eficiente de stil de viață care vor spori eficiența acestor doi jucători înaintanți din sistemul imunitar.
Microbiologia gripei pe scurt
Un virus conține fie ADN, fie ARN, planul său genetic și este înconjurat de un strat proteic numit plic. La fel ca toți virușii, virusurile gripale provoacă boli pătrunzând îm celulele gazdă și multiplicându-se în interiorul acestora. Noii viruși deseori omoară și apoi izbucnesc din celula gazdă și continuă să infecteze alte celule și oameni. Virușii gripali au formă de sferă și conțin ARN. Învelișul exterior este împânzit cu proteine în formă de țepe și în formă de club care ajută virusul să invadeze celulele gazdă. Cluburile, compuse din proteina hemaglutininei (HA), se fuzionează cu membrana celulei gazdă, permițând astfel particulei virusului să pătrundă în celulă. Țepele, realizate din neuraminidază (NA), ajută particulele de virus reproduse să iasă din membrana celulei gazdă. 1 Ce deturnare! Sistemul imunitar este responsabil pentru distrugerea virușilor înainte ca aceștia să ne distrugă.
Din păcate, configurația țepilor și a cluburilor pe virusurile gripale se schimbă de la sezon la sezon, pe măsură ce virusul suferă mutații. De exemplu, în 1997, o nouă tulpină de gripă A în Hong Kong , a sărit de la păsări la oameni. H5N1, așa cum a fost denumită tulpina, a fost inițial contractată prin contactul cu găinile. 2 este o lege generală a microbiologiei că, pe măsură ce mai multe animale sau oameni cedează unui virus, cu atât devine mai puternic.
Vaccinuri antigripale
Fără îndoială, vaccinurile antigripale și medicamentele antivirale au salvat multe vieți, dar deoarece virusul gripal se poate muta atât de repede și poate forma noi tulpini, aceste măsuri nu sunt întotdeauna eficiente. Vaccinările antigripale sunt, în general, susținute ca fiind de aproximativ 50 până la 80% eficiente, în funcție de tulpina virusului. Într-o ediție recentă a revistei medicale britanice , The Lancet, cercetătorii au înregistrat că vaccinurile antigripale sunt mai puțin eficiente decât se credea inițial, deoarece studiile anterioare nu țineau cont de statutul socio-economic al participanților. 3,4 În unele dintre studiile ample referitoare la eficacitatea vaccinului antigripal, populația mai înstărită a primit vaccinul, în timp ce oamenii săraci, care nu l-au primit, au fost folosiți ca grup de control. Acest design al studiuui ar fi putut foarte bine să afecteze acuratețea studiilor, deoarece variabile suplimentare ar fi putut juca, de asemenea, un rol în eficacitatea vaccinurilor. De exemplu, este posibil ca cei din clasele mai sărace să nu fi avut acces la unele dintre beneficiile care susțin sănătatea pe care cei mai bogați le-ar putea avea, cum ar fi produse proaspete din abundență, condiții de viață utile și calde și oportunități pentru asistență medicală.
Epidemiologul italian, Dr. Demicheli, respinge afirmațiile că vaccinurile antigripale au o eficiență de 70 și 90%, afirmând că acest lucru este „atât greșit, cât și înșelător … și se referă doar la capacitatea vaccinului de a produce anticorpi eficienți împotriva virusului. Dar aceasta nu este măsura importantă a eficacității vaccinului. În schimb, ar trebui să măsurăm capacitatea vaccinului de a preveni boala clinică reală, în acest caz gripa. Prin această măsură, el susține că eficacitatea vaccinului nu depășește 25% . ” 5 Desigur, unele tulpini de gripă sunt mai susceptibile la vaccinuri decât altele.
Un alt punct de luat în considerare este că, de la mijlocul anilor 1990 până în 2004, rezistența la nivel mondial la medicamentele utilizate pentru tratarea gripei a crescut cu aproximativ 12%. 6 După cum vom vedea, factorii stilului de viață afectează adesea succesul vaccinurilor împotriva gripei. Mai mult, oricât de utile ar fi, vaccinurile nu oferă imunitate deplină și nu pot fi înlocuitori ai unui stil de viață sănătos.
Deoarece vaccinul antigripal în sine evocă un răspuns pro-inflamator pe termen scurt, ar fi judicios pentru persoanele care îl primesc să adopte un program antiinflamator. Aceasta ar include o dietă în mare parte pe bază de plante, incluzând restricționarea drastică a consumului de zahăr, dulciuri sau carbohidrați și grăsimi rafinate, 30 gr de nuci pe zi, somn adecvat, exerciții fizice moderate zilnice și expunere la lumina soarelui – toate acestea întărind și sistemul imunitar. 7
Stilul de viață influențează imunitatea
Dr. Morimoto și asociații de la Școala de Medicină a Universității din Osaka au investigat asocierea dintre stilul de viață și starea de sănătate mintală și celulele natural killer (NK). Printre obiceiurile de viață pe care le-au examinat se numără fumatul, consumul de alcool, orele de somn, orele de lucru, exercițiile fizice, micul dejun, nutriția echilibrată și stresul mental. Iată ce au descoperit: participanții cu un stil de viață general bun au prezentat o activitate semnificativ mai mare a celulelor NK decât cei cu obiceiuri de stil de viață nefaste. Subiecții care s-au plâns de o stare mentală instabilă au avut o activitate semnificativ mai mică a celulelor NK decât cei care au raportat că au o stare mentală stabilă. În consecință, când participanții au fost împărțiți în patru grupe în funcție de stilul de viață și starea de sănătate mintală, s-a constatat că subiecții care au un stil de viață slab sau moderat și au raportat o stare mentală instabilă, au prezentat cea mai scăzută activitate a celulelor NK, în timp ce cei care au practici bune de viață și starea mentală stabilă a prezentat cea mai mare activitate a celulelor NK. 8 Într-un studiu ulterior, doctorii Li și Morimoto au descoperit că stilurile de viață sănătoase sunt, de asemenea, asociate cu un număr semnificativ mai mare de celule ucigașe naturale, precum și cu niveluri mai ridicate de enzime care ucid virusul în aceste celule. 9
Vitamina D Combate gripa
Corpul dumneavoastră produce compuși naturali asemănători antibioticelor numite peptide antimicrobiene în celulele albe din sânge. Vitamina D bioactivă crește dramatic activitatea acestor compuși de luptă împotriva germenilor și a celulelor epiteliale ale căilor respiratorii. 10 Pe de altă parte, deficiența vitaminei D predispune și copiii la infecții respiratorii. Radiațiile ultraviolete (fie din lumina soarelui, fie din surse artificiale) promovează sinteza vitaminei D pe piele și reduce incidența infecțiilor respiratorii virale. Epidemiologii nutriționali estimează că până la 50% dintre nord-americani și europeni au fie o insuficiență, fie o deficiență severă de vitamina D, ambele contribuind la probleme de sănătate. Pentru a rezolva această problemă, obțineți cel puțin 15 până la 20 de minute de lumină solară pe zi fără protecție solară (atunci când indicele de arsură nu este prea mare) și luați în considerare administrarea unui supliment de vitamina D, mai ales dacă sunteți în interior majoritatea zilei, sunteți vârstnici, aveți pielea închisă la culoare sau trăiți la o latitudine mai mare de 40. Dacă sunteți supus riscului de a dezvolta o deficiență de vitamina D este indicat să vă verificați anual nivelul.
Exercițiu: Un alt stimulator imunitar
Cercetătorii din Hong Kong au descoperit că persoanele care nu fac niciodată sau rareori exerciții fizice și-au crescut riscul de a muri de gripă 5,5-8 ori mai mult. În schimb, cei care au făcut exerciții frecvent și-au redus riscul de patru până la aproape șase ori și jumătate. 11 În plus, într-un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Iowa, s-a constatat că subiecții care au făcut exercițiu fizic energic după un vaccin antigripal, au avut o concentrație mai mare de IgG și IgM. 12 IgG seric este o clasă de anticorpi care se găsește în toate fluidele din organism și este foarte importantă în combaterea infecțiilor bacteriene și virale, inclusiv a gripei. Nivelurile mai ridicate de IgG sunt considerate a fi un bun predictor al rezistenței la infecție. Anticorpii IgM se găsesc în sânge și în lichidul limfatic și sunt primul tip de anticorp produs ca răspuns la o infecție. Acestea determină, de asemenea, alte celule imune să distrugă substanțele străine.
Evident, exercițiile fizice sunt bune, dar sunt toate tipurile egale?
Niveluri dăunătoare de activitate: Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud au constatat că exercițiile stresante la șoareci au fost asociate cu o creștere a susceptibilității la infecția gripală sub formă de morbiditate, mortalitate și severitatea simptomelor . 13 La om s-a constatat că efortul exagerat a crescut riscul de infecții ale tractului respirator superior datorită modificărilor negative ale funcției imune și creșterii hormonilor de stres, epinefrinei, norepinefrinei și cortizolului. 14, 15 Acest efect este semnificativ deoarece ar reduce și rezistența unei persoane la gripă. Un alt studiu a constatat că, în urma exercițiilor fizice extenuante, numărul de celule kiler naturale și limfocite T este scăzut și activitatea lor este suprimată timp de câteva zile. 16
Moderația este cheia: exercițiile fizice moderate ne ajută să ne protejăm de gripă, dar exercițiile fizice intense și exhaustive cresc susceptibilitatea la gripă și alte infecții respiratorii. Exercițiul moderat crește, de asemenea, producția de anticorpi, îmbunătățește funcția limfocitelor T la vârstnici și încetinește îmbătrânirea sistemului imunitar. 17, 18 Aceasta înseamnă că, cu exerciții fizice moderate, chiar și persoanele în vârstă pot dezvolta o rezistență crescută la infecțiile virale, pot reduce formarea celulelor canceroase și pot încetini îmbătrânirea sistemului imunitar.
Cum știe o persoană ce nivel de exercițiu este considerat „moderat”, „viguros” sau „obositor?” Acest lucru va depinde de starea și capacitatea de sănătate a individului. Efortul este măsurat științific în MET. Activitatea peste cinci MET va încuraja coagularea nedorită la o persoană sănătoasă și este considerată dăunătoare sistemului imunitar. Mersul rapid este măsurat la cinci MET, jogging la 6 MET. Deoarece indivizii diferă, o regulă simplă ar putea fi, dacă nu puteți vorbi în timp ce faceți exerciții, activitatea este prea grea pentru sănătatea dumneavoastră.
Cumpătare
Cumpătarea este definită ca abstinența de la toți agenții dăunători și obiceiurile dăunătoare și utilizarea moderată a tuturor substanțelor și activităților bune. Intemperanța slăbește capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor. De exemplu, alcoolul suprimă activitatea naturală a celulelor ucigașe. Doar două pahare dintr-o băutură alcoolică scad producția de anticorpi cu 66%! Fumatul scade, de asemenea, activitatea naturală a celulelor ucigașe, dar renunțarea la acest obicei o va îmbunătăți. În plus, fumatul uscat usucă căile nazale și paralizează cilii, firele de păr delicate care acoperă căile respiratorii și ajută la eliminarea germenilor din corp. Doar o țigară poate paraliza cilii pentru 30-40 de minute! Expunerea la fumatul pasiv poate crește susceptibilitatea la infecțiile respiratorii superioare și pulmonare.
Nutriție
Obezitatea este o altă afecțiune care suprimă sistemul imunitar. Pe de altă parte, restricția în funcție de calorii încetinește de fapt îmbătrânirea limfocitelor T. De asemenea, o dietă bogată în grăsimi încetinește producția de anticorpi și suprimă sistemul imunitar în general. Dar când aportul total de grăsimi scade doar cu 5%, de la 30% din caloriile totale la 25%, activitatea limfocitelor T și B crește semnificativ. Mai mult, cercetările indică faptul că reducerea aportului de grăsimi de la 32 la 22 la sută din totalul caloriilor îmbunătățește și activitatea celulele ucigașe naturale. 19, 20 Un alt supresor imunitar este zahărul, care acționează în funcție de doză și scade rezistența noastră. O dietă bogată în sare deprimă, de asemenea, anumiți compuși care distrug virușiidin sistemul imunitar. Stai departe de junk food-uri dacă vrei să-ți reduci serios riscul de a lua gripa.
Consumul de alimente bogate în antioxidanți oferă sistemului imunitar un impuls suplimentar. Dacă luați puțină vitamina C în plus nu uitați să creșteți și aportul de vitamina E, deoarece cantități adecvate din această vitamină încetinesc și îmbătrânirea sistemului imunitar. Studiile arată că îmbunătățirea funcțiilor imune indusă de vitamina E este asociată cu o îmbunătățire semnificativă a rezistenței la infecția gripală la șoarecii în vârstă, precum și cu un risc redus de a dobândi infecții ale căilor respiratorii superioare la rezidenții căminelor de bătrâni. 21, 22 Amintiți-vă, totuși, că a lua prea mult dintr-un antioxidant sau vitamină cu aporturi scăzute din alte vitamine creează de fapt mai mulți radicali liberi în organism – o afecțiune pe care nu o dorim. *
Oligoelementul de zinc este esențial pentru relațiile adecvate dintre sistemul nervos, endocrin și imunitar. Zincul alimentar este un important agent imunoreglator cu rol antiinflamator și este necesar pentru a echilibra celulele ajutoare-imune. Bolile cronice care sunt adesea asociate cu niveluri scăzute de zinc includ astmul bronșic, artrita reumatoidă, boala Alzheimer, lupusul, diabetul de tip 1 la copii și boala Crohn, toate având o componentă autoimună. Sursele alimentare de zinc includ nuci, leguminoase, cereale integrale și produse marine. Deși peștele conține zinc, nu putem recomanda consumul acestuia din cauza conținutului său potențial de metale toxice și pesticide. Cu toate acestea, este posibil ca vegetarienii să aibă nevoie de verificarea nivelului de zinc.
Apa – Un alt erou biologic
În prevenirea gripei, ar trebui subliniată utilizarea apei – atât în interior, cât și în exterior. Creierul modulează sistemul imunitar prin nervii simpatici și parasimpatici (sistemul nervos autonom) către organele limfoide. Activarea nervului simpatic predomină în situațiile de stres. Activitatea parasimpatică ne ajută să îndeplinim sarcinile de rutină din viața de zi cu zi. Cercetări privind o hidratare adecvată sugerează echilibrul dintre aceste două ramuri ale sistemului nervos autonom. Consumați cel puțin opt pahare de apă, care pot include ceai de plante, în fiecare zi. O hidratare adecvată este esențială pentru sistemul imunitar.
Dacă nu aveți probleme circulatorii sau alte probleme medicale grave, dușurile de contrast pot fi destul de eficiente în prevenirea infecțiilor. Începeți cu apă fierbinte timp de 2 până la 3 minute, urmat de rece timp de aproximativ 30 de secunde, după cum este tolerat. Repetați acest ciclu de trei ori. Acest tratament simplu va stimula circulația celulelor imune în sânge.
Dormi!
Somnul, în sine, poate schimba sistemul imunitar. Calitatea bună a somnului ajută la reaprovizionarea celulelor sistemului imunitar. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că activitatea lupta cea mai aprigă împotriva bolii, adică activitatea sistemului imunitar are loc în timpul nopții; această activitate este cea mai slabă în timpul zilei. Privarea parțială de somn reduce activitatea celulelor ucigașe naturale. Chiar și o lipsă modestă de somn pentru o parte a nopții poate reduce capacitatea de ucidere a celulelor naturale ucigașe cu aproape 30 la sută. 23 Privarea de somn reduce, de asemenea, eficacitatea vaccinurilor antigripale.
Ești ceea ce gândești
S-a demonstrat că factorii psihologici influențează răspunsul imun și modifică susceptibilitatea la infecție. La începutul secolului al XX- lea, educatoarea pentru sănătate Ellen White a observat: „Relația care există între minte și corp este foarte intimă. Când unul este afectat, celălalt simpatizează … Durerea, anxietatea, nemulțumirea, remușcarea, vinovăția, neîncrederea, toate au tendința de a sparge forțele vieții și de a invita decăderea și moartea. ” 30
Studiile științifice continuă să confirme aceste relații. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa au descoperit că un optimism mai mare și un număr mai mare de interacțiuni sociale au fost asociate cu niveluri mai ridicate de IL-10 specific gripei prezent în urma vaccinului antigripal. 24 Acest lucru este important deoarece IL-10 este un agent antiinflamator foarte util. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele cu un număr mai mare de legături sociale pot avea o susceptibilitate scăzută la infecție.
În schimb, o perspectivă negativă persistentă erodează atât capacitatea celulelor NK, cât și a limfocitelor T ucigașe de a distruge virușii și celulele canceroase. Emoțiile și gândirea reactivă obișnuite în depresie – neajutorare, singurătate și lipsă de speranță – lipsa sprijinului social și suprimarea nesănătoasă a acestor sentimente nu numai că deprima mintea, ci și sistemul imunitar.
Factorul de stres
Atât stresul cronic, cât și cel acut scad procentul de limfocite T-helper și numărul și funcția celulelor ucigașe naturale. 31 Stresul crește secreția de corticosteroizi. Când nivelul acestor hormoni devine crescut, capacitatea limfocitelor de a se înmulți scade. Stresul reduce și capacitatea celulelor ucigașe naturale de a produce interferon, o proteină care interferează cu multiplicarea virală. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa au descoperit, de asemenea, că stresul ridicat a fost un predictor semnificativ al reducerii IgG anti-gripă și a IL-2 specific gripei. 24 Printre celelalte roluri ale sale, IL-2 stimulează producția de anticorpi.
De asemenea, sa constatat că stresul cronic este legat de titrul de anticorpi redus ** și IL-2, după vaccinarea antigripală la adulții în vârstă.
Dacă o persoană este foarte anxioasă și are o stabilitate emoțională slabă, factorii de stres pot duce la o scădere semnificativă a celulelor NK. Dar, uimitor, dacă individul are stabilitate emoțională ridicată și anxietate scăzută, stresul îmbunătățește de fapt activitatea celulelor NK. 32 Optimismul realist, securitatea, încrederea, credința și dorința de a supraviețui bazate pe autodisciplină îmbunătățesc performanțele celulelor ucigașe naturale. 33
Din fericire, există și vești bune și pentru persoanele stresate: tehnicile de rezolvare a problemelor și abilitățile de management a stresului pot îmbunătăți activitatea celulelor NK. Terapia cognitiv-comportamentală (identificarea modelelor de gândire distorsionate și a practicilor distructive și înlocuirea lor cu cele sănătoase) și relaxarea pot îmbunătăți, de asemenea, eficiența sistemului imunitar. 3. 4
Valoarea conectării
Influențele psihosociale nu numai că influențează eficacitatea vaccinului antigripal, ci au un impact direct asupra sistemului imunitar în sine. De exemplu, studiile arată că singurătatea pare să aibă un impact semnificativ asupra sănătății fizice, influențând negativ calitatea somnului mai rău și a capacității imune în timp la vârstnici. 25 La studenți, niveluri ridicate de singurătate pe tot parcursul semestrului, precum și rețelele sociale mici, s-au dovedit a fi asociate independent cu răspunsul anticorpilor diminuat la vaccinul antigripal. Cei cu un nivel ridicat de singurătate, cât și o mică rețea socială au demonstrat cel mai scăzut răspuns la anticorpi. 26 Persoanele care sunt izolate social cronic prezintă de fapt modificări ale anumitor gene care determină să predomine mai multă activitate proinflamatorie. 27 Pe partea pozitivă, relațiile sociale bune pot servi drept tampon în cazul factorilor de stres acut și cronic, protejând împotriva supresiei imune.
Factorul Depresie
Depresia crește producția de molecule proinflamatorii care au un impact negativ asupra corpului și, în consecință, contribuie la infecții prelungite, întârzierea vindecării rănilor, boli cronice, fragilitate și morbiditate. În plus, depresia scade capacitatea limfocitelor T de a răspunde la viruși într-un mod adecvat și eficient. 28
Depresia mentală reduce, de asemenea, eficacitatea vaccinurilor antigripale. Oamenii de știință de la Institutul de Cercetări în Medicină Comportamentală din Ohio au descoperit că la persoanele în vârstă, „chiar și un număr modest de simptome depresive pot sensibiliza sistemul de răspuns inflamator și pot produce răspunsuri inflamatorii amplificate și prelungite după infecție și alte provocări imunologice, cum ar fi cele dintr-un vaccin. . În plus, aceste răspunsuri inflamatorii susținute sau amplificate ar putea accelera o serie de boli legate de vârstă. ” Cu alte cuvinte, starea noastră mentală ajută la determinarea faptului dacă vaccinul antigripal ne va aduce beneficii sau va agrava tulburările inflamatorii nesănătoase întâlnite în multe afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, osteoporoza, artrita, diabetul de tip 2, anumite tipuri de cancer, boala parodontală, fragilitatea și declinul funcțional. 29
Două remedii neglijate
Asigurați-vă că obțineți o cantitate constantă de aer proaspăt, zi și noapte, pe toată durata anului. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să petreceți cât mai mult timp în aer liber. În timpul iernii, când oamenii au tendința de a petrece mai mult timp în interior, menținerea ferestrelor ușor deschise poate reduce adesea riscul de boală. Deoarece aerul uscat și încălzit poate face căile respiratorii mai predispuse la infecții, adăugarea de umiditate în aer poate fi, de asemenea, de ajutor. Chiar și pe vreme mai caldă, când oamenii petrec mult timp în clădiri cu aer condiționat, este important să aveți o ventilație bună. Păstrarea conductelor de aer și a filtrelor curate vara și iarna promovează, de asemenea, o sănătate mai bună.
Nu este nevoie doar de aer proaspăt, ci și de respirație profundă. Îmbunătățește circulația sângelui și, prin urmare, a globulelor albe care circulă în sânge.
Și, cântă sau fredonează un cântec. Nu numai că poate îmbunătăți starea de spirit, dar fredonatul și cântatul se pot dovedi de fapt terapeutice! Concentrațiile de oxid nitric în sinusurile sănătoase sunt ridicate, iar oxidul nitric nazal este cunoscut a fi crescut de 15 până la 20 de ori prin zumzet, comparativ cu expirarea liniștită. Oxidul nitric nazal este cunoscut ca fiind în general antifungic, antiviral și antibacterian. 36 Întrebați creaturile lui Dumnezeu. Sturnii, care sunt cântăreți robusti, prezintă o imunitate sporită în comparație cu cântăreții non-robusti. Studiile arată că cântatul crește și IgA secretat. 37 IgA este o clasă de anticorpi care protejează membranele mucoase din organism, inclusiv mucoasa respiratorie. Desigur, s-ar putea să nu doriți să cântați în jurul altora dacă aveți o infecție a tractului respirator superior, deoarece puteți răspândi germenii. De altfel, chiar și ascultarea muzicii corale reduce nivelul hormonului cortizol, care exercită efecte imunosupresoare atunci când este produs în cantități excesive.
Cabinetul Medicinii Naturii
Natura ne oferă un arsenal de plante utile care pot ajuta la combaterea infecțiilor. Când ați fost expus la un virus sau sistemul imunitar este defect, încercați să savurați un ceai de plante care sprijină imunitatea, cum ar fi astrag a lus sau Echinacea. Usturoiul este una dintre cele mai bune ierburi de folosit; îmbunătățește funcțiile imune și posedă proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale. 38 Usturoiul uscat îmbunătățește activitatea naturală a celulelor ucigașe și este, de asemenea, util pentru prevenirea leziunilor imune induse psihologic. 39 Dacă ați fost expus la virusul gripal, încercați această băutură terapeutică: amestecați împreună un litru de apă caldă, unul sau mai mulțicăței de usturoi curățați și o lămâie sau grapefruit, curățați și fără semințe; bea o cană de patru ori pe zi.
Socul activează, de asemenea , sistemul imunitar sănătos și este eficient împotriva a opt tulpini cunoscute de viruși gripali. În plus, reduce durata și severitatea simptomelor dacă gripa este contractată. 40 Potrivit unui medic specialist în plante medicinale, James Duke, socul poate ajuta, de fapt, la prevenirea pătrunderii virușilor în căile respiratorii. Unele dovezi au indicat faptul că rădăcina astragalului, care are și proprietăți antivirale, poate ajuta la restabilirea funcției imune deprimate. 41 Și mai multe studii de laborator și pe animale arată că Echinacea poate îmbunătăți activitatea sistemului imunitar, ameliora durerea, reduce inflamația și poate avea efecte antivirale. 42
Pentru îmbunătățirea imunității generale, utilizați una sau două grame de rădăcină sau plantă uscată într- un ceai sau doi până la trei ml de extract standardizat de tinctură. Rețineți, totuși, că persoanele cu boli autoimune nu ar trebui să ia socul sau echinacea. Ca întotdeauna, dacă luați medicamente, adresați-vă farmacistului sau furnizorului de sănătate înainte de a lua ierburi în cantități medicinale pentru a evita posibilele interacțiuni adverse medicament-ierburi.
Forjarea unei bariere
Alimentația adecvată, apa, igiena bună, exercițiile fizice, cumpătarea, expunerea la lumina soarelui, odihna, aerul proaspăt și o atitudine pozitivă de încredere sunt verigi într-un lanț de apărare împotriva bolilor. Deși sistemul dvs. imunitar este la fel de puternic ca și veriga sa cea mai slabă, cu ajutorul și perseverența divină, puteți fortifica acel lanț și vă puteți bucura de o sănătate optimă acum, în timp ce așteptați cu nerăbdare zorii sănătății eterne perfecte!
* Desigur, nimic nu poate depăși obținerea nutrienților noștri, iar fitochimicalele formează o varietate de alimente integrale. Cu toate acestea, suplimentarea înțeleaptă cu vitamine și minerale se poate dovedi utilă pentru persoanele care au anumite afecțiuni cronice și este esențială pentru cei care iau o dietă restricționată, inclusiv una mai mică de 1.500 kcal.
** Titrul anticorpului este un test de laborator care măsoară prezența și cantitatea de anticorpi în sânge. Nivelul anticorpilor din sânge este o reflectare a expunerii anterioare la un antigen sau o proteină sau toxină pe care organismul nu o recunoaște ca aparținând în sine. Organismul folosește anticorpi pentru a ataca și a elimina substanțele străine.
Referințe
- http://www.enotes.com/microbiologyencyclopedia/influenza
- Ibidem.
- Rezistența la agenții anti-gripă în creștere la nivel mondial, iar vaccinurile antigripale au o eficacitate modestă la persoanele în vârstă. The Lancet , comunicat de presă, 20 septembrie 2005.
- Gross, P., și colab., Eficacitatea vaccinului antigripal la persoanele în vârstă: o meta-analiză și o revizuire a literaturii. Ann Int Med , 123 (7): 518-525, 1995.
- www.vran.org/vaccines/flu/flu-effectiveness.htm , Eficacitatea vaccinurilor antigripale supraestimată. Octombrie 2005.
- Rezistența la agenții anti-gripă în creștere la nivel mondial, iar vaccinurile antigripale au o eficacitate modestă la persoanele în vârstă. The Lancet , comunicat de presă , 20 septembrie 2005.
- Hall, EJ, Stingerea inflamației. J Health & Healing , 26 (1): 24, 2004.
- Morimoto, K., și colab . , Stiluri de viață sănătoase sunt asociate cu niveluri mai ridicate de celule care exprimă perforină, granulizină și granzime A / B în limfocitele din sângele periferic. Prev Med , 44 (2): 117-23, 2007.
- Li Q, Morimoto, K., și colab., Stiluri de viață sănătoase sunt asociate cu niveluri mai ridicate de perforină, granulizină și granzime celule care exprimă A / B în limfocitele din sângele periferic. Prev Med , 44 (2): 117-23, 2007.
- Cannell, JJ, și colab., Epidemic gripă și vitamina D. Epidemiol Infect , 134 (6): 1129-40, 2006.
- Wong, C., și colab., Este exercițiul protector împotriva mortalității asociate gripei ? PLoS ONE , 3 (5): e2108, 2008.
- Kohut, M., și colab., Exercițiul și factorii psihosociali modulează imunitatea la vaccinul antigripal la persoanele în vârstă . J Gerontol A Biol Sci Med Sci , 57 (9): M557-M562, 2000.
- Murphy, E. și colab., Stresul exercițiului crește susceptibilitatea la infecția gripală . Brain Behav Immun , 21 iunie 2008. Epub.
- Nieman, DC Exercițiu, infecții ale tractului respirator superior și sistemul imunitar . Med Sci Sports Exerc , 26 (2): 128-39, 1994.
- Nieman, DC, Exercițiu și rezistență la infecții . Can J Physiol Pharmacol , 76 (5): 573-80, 1998.
- Shek, P., Exerciții intense și modificări imunologice; o analiză în timp multiplu a raportului cd4 / cd8 al subsetului de leucocite, producția de imunoglobulină și răspunsul celulelor nc . Int J Sports Med , 16 (7): 466-67, 1996.
- Nehisen-Cannarella, S., și colab., Efectele exercițiilor fizice moderate asupra răspunsului imun e. Med Sci Sports Exerc , 23 (3): 16-19, 2001.
- Hall, EJ, Îți consolidează sistemul imunitar . J Health & Healing , 23 (3): 16-19, 2001.
- Kelley, D., Grăsimea dietetică și răspunsul imun al omului . Imform , 7: 852-58, 1996.
- Blakenship, J., De câtă grăsime avem nevoie? J Health & Healing , 20 (1): 8-11, 1997.
- Han, SN, Meydani, SN, Antioxidanți, citokine și infecție gripală la șoareci în vârstă și oameni în vârstă . J Infect Dis , 182 (Supliment 1): 574-80, 2000.
- Meydani, S., și colab., Vitamina E și răspunsul imun la vârstnici: mecanisme moleculare și implicații clinice . Immunol Rev , 205: 269-84, 2005.
- Irwin, M., și colab., Privarea parțială a somnului reduce activitatea naturală a celulelor ucigașe la om , www.psychosomaticmedicine.org/cgi/reprint/56/6/493.pdf .
- White, E., The Ministry of Healing , Pacific Press Pub Assoc, 1942. p. 241.
- Kohut, M., și colab., Exercițiul și factorii psihosociali modulează imunitatea la vaccinul antigripal la persoanele în vârstă . J Gerontol A Biol Sci Med Sci , 57 (9): M557-M562, 2000.
- Kennedy, S., și colab., Consecințele imunologice ale factorilor de stres acută și cronică: rolul de mediator al relațiilor interumane . Br J Med Psychol , 61 (Pt. 1): 77-85, 1988, rev.
- Vezi Referința 25
- Borella, P., și colab., Stabilitate emoțională, anxietate și activitate naturală de ucidere în curs de examinare . Psihoneuroendocrinologie , 24 (6): 13-17, 1991.
- Bergler, R. și Zipperling, C., Stimularea psihogenă a sistemului imunitar prin nutriție . Zentralbl Hgy umweltmed , 191 (2-3): 241-64, 1991.
- Kiecolt-Glaser, JK, Glaser, R., Psychoneuroimmunology: pot intervențiile psihologice să moduleze imunitatea? J Consult Clin Psycho , 60 (4): 569-75 , 1992.
- Luanaigh, C. și Lawlor, B., Singurătatea și sănătatea persoanelor în vârstă. Int J Geriart Psychiarty , 23 (12): 1213-21, 2008.
- Pressman, S., și colab., Singurătatea, dimensiunea rețelei sociale și răspunsul imun la vaccinarea împotriva gripei la elevii de la facultate. Health Psychol , 24 (3): 297-306, 2005.
- Cole, S., și colab., Reglarea socială a expresiei genice în leucocitele umane. Genom Biol , 8 (9): R189, 2007.
- Glaser, R., și colab., Simptomele depresive ușoare sunt asociate cu răspunsuri inflamatorii amplificate și prelungite după vaccinarea împotriva virusului gripal la adulții vârstnici. Arch Gen Psychiatry , 60 (10): 1009-14, 2003
- Kiecolt-Glaser, JK, Glaser, R., (univer of ohio) Depresia și funcția imunitară: căi centrale către morbiditate și mortalitate. J Psychosom Res. 53 (4): 873-6, 2002.
- Weitzberg, E. și Lundberg, J., Humming mărește foarte mult oxidul azotic nazal. Am J Respir Crit Care Med, 166 (2): 144-5, 2002
- Kreutz, G., și colab., Efectele corului cântând sau ascultând asupra imunoglobulinei secretoare A, cortizolului și stării emoționale. J Behav Med , 27 (6): 623-35, 2004.
- Jciek, M., și colab., Proprietățile biologice ale usturoiului și compușilor organosulfurici derivați de usturoi. Environ M ol Mutagen , 50 (3): 247-65, 2009.
- Kyo, E., și colab., Prevenirea suprimării induse de stres psihologic prin extractul de usturoi în vârstă. Fitomedicină , 6 (5): 325-30, 1999.
- Duke, J., The Green Pharmacy , Rodale Books, 1997, pp. 136-7.
- Cho, W. și Leung, D., Efecte imunomodulatoare și imonorestorative in vitro și in vivo ale Astragalus membranaceus. J Ethnopharmacol , 113 (1): 132-42, 2007.
- www.umm.edu/altmed/articles/echinacea-000239.htm