Ți-ai dat seama că multe tipuri de cancer se dovedesc a fi boli făcute de tine? Ceea ce mâncăm și bem, unde trăim și muncim și ce respirăm poate determina la fel de bine dacă devenim o statistică a cancerului. Știința medicală continuă să facă pași spre detectarea mai timpurie și tratamente îmbunătățite pentru multe tipuri de cancer. Dar, în multe cazuri, detectează boala după ce apare. Adevărul trist este că ratele generale de deces pentru multe tipuri de cancer continuă să crească. De exemplu, una din patru vieți americane este acum afectată de cancer. Chiar și așa, această tendință ar putea fi inversată, dacă am lua pur și simplu măsurile de precauție despre care deja știm. Doar un procent foarte mic de oameni din populația generală au copii anormale ale genelor. Cancerele cauzate de aceste gene, cunoscute sub numele de cancer familial, reprezintă doar 2-5% din toate cazurile de cancer. În contrast, dovezile legăturii dintre cancer și factori alimentari precum fibrele și grăsimile devin din ce în ce mai puternice în fiecare zi. Comparativ cu dietele de la începutul secolului, occidentalul mediu consumă acum cu 36% mai multe grăsimi și cu o treime mai puține fibre. În zonele din întreaga lume în care aportul de grăsimi este scăzut și consumul de fibre ridicat, există o incidență neglijabilă a cancerelor mai frecvente, cum ar fi cancerele de colon, sân și prostată. În țări precum Statele Unite, Canada și Noua Zeelandă, unde dietele sunt sărace în fibre și bogate în grăsimi, ratele pentru aceste tipuri de cancer sunt mult mai mari.
Cum poate fi influențat cancerul de lucruri precum fibrele și grăsimile?
Nu toate întrebările sunt încă explicate , dar cancerul este asociat cu agenți cancerigeni – iritanți chimici care în timp pot produce leziuni canceroase. Acizii biliari sunt un exemplu. Cantitatea de grăsime din dietă afectează cantitatea de bilă pe care organismul o produce. În tractul intestinal , unii dintre acești acizi biliari pot forma compuși cancerigeni iritanți. Cu cât acești compuși rămân mai mult în contact cu mucoasa colonului, cu atât rezultă mai multe iritații. Aici intră fibra. Cu o dietă săracă în fibre, materialul digestiv se mișcă încet prin intestine, durând adesea de la șaptezeci și două de ore la șapte zile (timpul de tranzit) pentru a finaliza călătoria de la intrare la ieșire. Fibra absoarbe apa ca un burete. Acest lucru ajută la umplerea intestinelor și le stimulează la creșterea activității. Cu o dietă bogată în fibre, alimentele noastre călătoresc prin intestine în douăzeci și patru până la treizeci și șase de ore. Acest lucru ajută colonul în două moduri. Scurtează expunerea la substanțe iritante și diluează concentrația iritanților, datorită capacității fibrelor de menținere a apei și a efectului izolator.
Ar putea variațiile rasiale sau culturale, mai degrabă decât dieta, să explice aceste diferențe ?
Cercetătorii au pus aceeași întrebare. Ei au descoperit, de exemplu, că japonezii care locuiesc în sate și în zonele rurale au foarte puține dintre aceste tipuri de cancer. Consumul lor tradițional de fibre este ridicat, iar aportul de grăsimi are în medie doar 15% până la 20% din dietă; jumătate din cât consumă americanii. Dar când japonezii migrează în America și în alte țări occidentalizate și adoptă obiceiuri alimentare și stiluri de viață occidentale, rata acestora pentru aceste tipuri de cancer crește dramatic și devine în curând egală cu cele pentru occidentali.
Dar alte tipuri de cancer?
Un aport ridicat de grăsime suprimă activitatea celulelor importante din sistemul imunitar al organismului. Acest efect a fost studiat pe larg referitor la cancerul de sân și se crede că afectează și alte tipuri de cancer . Un sistem imunitar slăbit deschide literalmente ușile pentru multe tipuri de cancer pentru a invada corpul.
Alcoolul este un alt factor important de risc pentru cancer. Consumul excesiv de alcool crește riscul de cancer al ficatului, esofagului și pancreasului și face acest lucru dramatic și pentru cei care fumează. Chiar și utilizarea moderată a doar trei băuturi pe săptămână poate crește riscul, în special pentru femei. Doisprezece la sută din cancere sunt direct legate de consumul de alcool. Și această cifră nu include rata de 50% a deceselor provocate de accidentele de mașină în fiecare an. Un alt aspect este ravagiul provocat de consumul de alcool asupra persoanelor și familiilor.
Cancerele de piele sunt în creștere la nivel mondial și au fost legate de lumina soarelui. Soarele, moderat, promovează sănătatea și întărește sistemul imunitar. Cu toate acestea, expunerea excesivă la soare poate produce două tipuri relativ inofensive de cancer de piele – celulele bazale și cele cu celule scuamoase. Acestea cresc lent și sunt de obicei descoperite și îndepărtate înainte de a avea șansa de răspândire. Melanomul este o altă poveste. Acesta este cancerul „aluniței negre” care se răspândește foarte repede în alte părți ale corpului. Când se răspândește, acest cancer are o rată ridicată a mortalității. Dacă este descoperit devreme și complet eliminat, poate urma o vindecare de aproape 100%. Se crede că melanoamele sunt rezultatul arsurilor solare repetate. Protecția pielii împotriva arsurilor este extrem de importantă. Acest lucru poate fi realizat prin purtarea de îmbrăcăminte de protecție, reducând pe cât posibil expunerea la lumina soarelui în intervalul în care luminează puternic (ora 10:00 AM pentru a 3:00 PM), și purtarea de protecție solară. Este adevărat că excesul sau prea multă rază de soare poate fi o cauză a cancerului, dar scăderea moderată a soarelui poate fi, de asemenea, salvatoare de vieți și de ajutor pentru persoanele care trăiesc cu cancer. Expunerea moderată la soare în lupta împotriva cancerului are multe beneficii. Lumina soarelui crește producția de limfocite. Limfocitele sunt celule din sistemul imunitar, care sunt, de asemenea, capabile să producă o substanță numită interferon, care este eficientă împotriva mai multor tipuri diferite de cancer, inclusiv carcinom, sarcom și leucemie. Acest fapt a determinat Societatea Americană a Cancerului să cheltuiască 2 milioane de dolari pentru a cumpăra interferon din Finlanda pentru uz experimental. Dr. Hans Strander din Finlanda a descoperit că poate da interferon pacienților cu cancer osos terminal și poate dubla numărul de supraviețuitori pe termen lung, fără boală. Limfocitele din propriile noastre corpuri produc acest interferon minunat care poate ajuta atât de dramatic în cancer și infecții virale. Deoarece lumina soarelui este un stimul puternic pentru producția crescută de limfocite, crește producția de interferon. Lumina soarelui generează, de asemenea, vitamina D în corpul nostru. Se spune că vitamina D previne și ajută la corectarea cancerului. În plus, lumina soarelui distruge bilirubina. Bilirubina este o substanță chimică care poate ajunge la un nivel ridicat la persoanele cu cancer pancreatic. Pentru bolnavi merită mai mult decât argintul și aurul să stea la soare sau la umbra copacilor.
Inactivitatea pare, de asemenea, legată de cancer. Există peste 100 de tipuri de cancer, deci este greu să faci o declarație care să le acopere pe toate. Cu toate acestea, până acum cercetătorii au descoperit că cei care înregistrează cel puțin patru ore de exerciții pe săptămână își reduc riscul de cancer de sân și de colon cu mai mult de o treime. Excesul de greutate crește riscul de cancer. Obezitatea se răspândește ca o epidemie în întreaga lume, în special în țările în care sunt introduse mâncărurile rapide. O dietă sănătoasă pe bază de plante și exerciții fizice regulate vor face mult pentru a preveni această problemă. Întrucât trebuie să mâncăm cu toții , cea mai grea schimbare a stilului de viață pentru majoritatea oamenilor este în domeniul dietei. American Cancer Society recomandă următoarele pentru maximizarea unei diete de prevenire a cancerului. Alegeți majoritatea alimentelor pe care le consumați din surse vegetale. Oamenii care mănâncă în mare parte fructe, cereale și legume au cele mai scăzute rate de cancer, cu 50% mai puțin decât cei care mănâncă în mod regulat carne, dar puține fructe și legume. Cancer Society spune acest lucru: „Multe studii științifice arată că consumul de fructe și legume protejează împotriva cancerului”. Acestea menționează „în special legumele verzi și galbene închise și cele din familia varzei , produsele din soia și leguminoasele”. Limitați consumul de alimente bogate în grăsimi, în special din surse animale. American Cancer Society avertizează: „Dietele bogate în grăsimi au fost asociate cu o creștere a riscului de cancer”. Dar toate grăsimile sunt rele? Nucile, semințele, măslinele și avocado conțin grăsimi vegetale sănătoase. Când este posibil, alegeți sursele vegetale de grăsime. „Consumul de carne, în special carnea roșie, a fost asociat cu un risc crescut de cancer”. Cei care se umplu de hamburgeri, cartofi prăjiți, gogoși, băuturi răcoritoare și chipsuri de cartofi pierd substanțele de combatere a cancerului găsite în fructe și legume.
Nu vă neglijați sănătatea.
Participați la examenele de screening. Detectarea timpurie și tratamentul oferă rate de supraviețuire mult mai mari și pot salva viața. Doar patru factori de stil de viață – fără fumat, fără alcool, o dietă bogată în fibre, cu conținut scăzut de grăsimi și plante și greutate normală – ar putea preveni aproape 80 la sută din cazurile de cancer găsite în societatea occidentală astăzi. În loc ca unul din patru să moară de cancer, riscul ar putea fi redus la unul din douăzeci. Nu este un vis imposibil.
Ce putem oferi la Centrul de Sănătate Speranța?
- Dieta delicioasă, sănătoasă și plăcută pe bază de plante.
- Dieta bogată în antioxidanți și sucuri pentru a ajuta la combaterea bolii.
- Cursuri practice de gătit
- Exerciții fizice și activități utile pentru stimularea sistemului imunitar.
- Hidroterapii pentru stimularea celulelor imunitare în combaterea celulelor canceroase.
- Băuturi pe bază de plante care susțin sistemul imunitar și combat celulele canceroase.
- Prezentarea prelegerilor de sănătate.
- Confort pentru clienții noștri.
Pe lângă cancer, vom avea grijă de tulburările secundare, cum ar fi:
- Hipertensiune arterială
- Diabet
- Probleme cu inima
- Obezitate
- Gută
- Osteoartrita
- Alergii
- Niveluri ridicate de grăsime din sânge
- Dureri de spate