Potrivit unui studiu publicat recent, calitatea vieții persoanelor în vârstă care s-au concentrat pe consumul de alimente sănătoase este peste medie.
Bufetul suedez – de unde începem?
Bufetul suedez este o modalitate uzuală de a etala mâncărurile în restaurante și o soluție populară aleasă pentru multe mese organizate. Un studiu publicat în revista PLoS One arată că ordinea etalării mâncărurilor influențează dramatic ce anume punem în farfurie. Mai exact, cele mai servite feluri de mâncare sunt cele care ocupă primele locuri pe bufet.
Cercetătorii au observat că, atunci când consumatorii văd mai întâi alimente sănătoase, există o probabilitate mai mare ca aceștia să se servească din ele. Astfel, alimentele cu multe calorii, așezate pe ultima porțiune a tejghelei de prezentare, ne mai fiind atât de tentante. Studiul a arătat că, dacă acele alimente sănătoase au fost puse în capul mesei de prezentare, 86% dintre consumatori ales fructe. Atunci când mâncărurile bogate în grăsimi au ocupat primele spații în bufet, doar 54% dintre consumatori au servit fructe.
Autorii recomandă proprietarilor de restaurante și organizatorilor de mese să țină cont de aceste observații. Procedând astfel, vor fi favorizate alegerile sănătoase ale consumatorilor sau invitaților lor. Oricum, persoanele preocupate să consume alimente sănătoase pot beneficia de principiul descoperit în studiul mai sus amintit. Chiar și atunci când mâncărurile nu sunt expuse în ordinea ideală, alegând în mod voluntar să se servească mai întâi din acea porțiune a bufetului în care se găsesc alimentele sănătoase. (PLoS ONE 8(10): e77055. 23.10.2013)
Exerciţiul fizic ajută femeile gravide care doresc să renunţe la fumat
În ciuda efectelor sale nocive, fumatul este des întâlnit la femeile însărcinate. Renunțarea la fumat, în oricare perioadă a gravidității, are efecte benefice atât pentru făt, cât și pentru mamă. Se mai știe că, de regulă, stoparea fumatului este însoțită, în prima fază, de simptome neplăcute, cunoscute sub numele de sindrom de sevraj.
De asemenea, studiile au arătat că exercițiul fizic ameliorează aceste simptome neplăcute și reduce dorința de a fuma, însă, până nu de mult, cercetările respective n-au fost confirmate și la femeile însărcinate. Un studiu recent a investigat efectele unor ședințe de 20 de minute de exercițiu fizic asupra dorinței de a aprinde țigara și asupra simptomelor de sevraj la femeile gravide în prima perioadă de stopare a fumatului. Femeile din grupul care a făcut exerciții fizice au resimțit simptome de sevraj (nervozitate, stres, iritabilitate, tensiune, depresie) mai reduse, mai puțin intense, comparativ cu femeile care n-au făcut exerciții fizice. Autorii studiului consideră că exercițiile fizice pot fi utile femeilor gravide fumătoare care doresc să renunțe la fumat. (Addictive Behaviors 08.11.2013)
Nutriţia sănătoasă şi calitatea vieţii la vârste înaintate
Un studiu publicat recent a pus în evidență o mai bună calitate a vieții la persoanele în vârstă care respectă recomandările nutriționale. Studiul a fost efectuat de cercetători din Australia. Aceștia au urmărit timp de 10 ani starea de sănătate și capacitățile funcționale ale unui grup de persoane cu vârsta peste 55 de ani. Datele privind alimentația au fost obținute cu ajutorul unui chestionar de frecvență alimentară. Participanții au fost clasificați în mai multe grupe. Clasificarea a fost făcută în funcție de scorul obținut pe baza gradului de aderență la recomandările de alimentație sănătoasă.
La sfârșitul perioadei de 10 ani, cercetătorii au evaluat calitatea vieții și capacitatea funcțională a subiecților incluși în studiu. Analiza datelor a arătat că, în general, persoanele care au respectat recomandările pentru o nutriție sănătoasă, elaborate de specialiștii nutriționiști, s-au bucurat de o calitate a vieții superioară și de o condiție fizică mai bună. (Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 18.11.2013)
Părinţii – prea puţin conştienţi de pericolele playerelor audio personale
Un studiu publicat de curând în SUA avertizează că, în ciuda frecvenței crescute a tulburărilor de auz dobândite, puțini părinți realizează riscul la care sunt expuși copiii și adolescenții. Specialiștii arată că unul din șase adolescenți americani are auzul afectat într-o oarecare măsură. Această problemă ar putea fi prevenită dacă părinții și-ar atenționa copiii cu privire la pericolul pe care îl reprezintă ascultarea playerelor audio personale la un volum exagerat. Sunetele care depășesc un nivel de presiune sonoră de 85 decibeli pot cauza afectarea permanentă a auzului. Unele MP3-playere pot să emită sunete cu un nivel de presiune sonoră de 110 decibeli.
Experții europeni au atras atenția de mai bine de cinci ani asupra riscurilor folosirii fără discernământ a playerelor audio personale. În urma unui studiu aprofundat, Comitetul Științific al UE pentru Riscuri Sanitare a arătat că ascultarea muzicii la volum ridicat pe o perioadă îndelungată de timp la playerul personal poate duce la afectarea permanentă a auzului. Statisticile arată că între 50 și 100 de milioane de persoane din UE ascultă zilnic muzică la playere portabile. Specialiștii consideră că 5-10% dintre aceștia riscă pierderea permanentă a auzului dacă ascultă muzică mai mult de 1 oră /zi, în fiecare săptămână, la un nivel ridicat al volumului, timp de cel puțin 5 ani. (JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 21.11.2013 și Europa Press Releases RAPID, IP/08/1492 13.10.2008)
dr. Valentin Nădășan
Asistent Universitar
Sursă: Revista Viață + Sănătate: Caleidoscop medical