689 Views

Ultimul concediu mi l-am petrecut la un sanatoriu puțin cunoscut (dar nu clandestin) din sudul Moldovei, raionul Leova, (opera unei colaborări fructuoase moldo–româno–americane), unde activează terapeuți din Moldova (inclusiv din Transnistria) și din România și unde vin periodic medici din România și din SUA. (Cei curioși pot afla cu ușurință detalii de pe internet).

Recunosc cu mâna pe inimă, inițial, am rămas oarecum debusolați: o primire jenant de cordială, afectuoasă, încât ți se părea că ai nimerit în altă lume (și așa a fost pe parcursul întregului sejur); apoi avertismentul sever: noi nu acceptăm mită, aceasta e sub demnitatea noastră și ne-ar jigni; și, în fine: regimul este strict: fără tutun, fără alcool, iar mâncarea servită e vegetariană. În rest, este la latitudinea pacientului dacă acceptă sau nu recomandările, dar condițiile impuse sunt obligatorii, în privința viciilor.

Ei bine, în primele zile mi se părea că suntem într-o tabără de antrenament pentru lupte de gherilă: deșteptarea la ora 6.00, un succint examen medical, gimnastica, apoi dejunul. De la ora 9.00 până la 10.00, exerciții în sala de forță (pentru cei care erau dispuși să mai lupte cu kilogramele, se recomanda revenirea în sala de forță la ora 11)…

Dar nu asta e principalul, ci faptul că ni s-au deschis ochii asupra multor probleme. Doctorul Iurie ne-a explicat, cu umor și cu exemple concrete, că ei tratează nu atât bolile, cât cauzele acestora. Și ne-a oferit, zilnic, modele și recomandări de hrană pentru trup, suflet și spirit pentru a trăi cu Bucuria zilei de azi, cu Dragostea de Dumnezeu și cu Speranța în ziua de mâine.

Aici am înțeles cel mai bine zicala că nu tot ce zboară se mănâncă. Iar din ignoranța noastră, noi dăm de lucru la patru categorii de oameni: producătorului de mizerii, căruia nu-i pasă de sănătatea noastră, medicului, farmacistului și… preotului.

Să fiți sănătoși, iubiți cititori!
Sursa: evzmd.md